19 August 2009

AhLaN Ya RamaDhaN Al-MuBarAk


Sang tetamu agung kini menjengah kembali. Mungkin berkat doa kita agar dipertemukan semula pada tahun ini kerana umur kita bisa padam bila-bila masa. Sungguh tetamu agung ini sangat dirindukan dan lama telah dinantikan oleh setiap mu'min, membawa banyak hadiah luar biasa yang sangat kita inginkan.


Masakan tidak kita mendambakan ganjaran yang dibawa bersamanya. Beberapa hadith menceritakan fadhilat bulan Ramadhan untuk kita hayati bersama dan mendapat keberkatannya :


1. Dari Abi Hurairah beliau berkata :Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud :


"Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan."


Hadis riwayath Bukhari, Muslim& Nasaaei.2. Dan daripada Abu Hurairah daripada Nabi S.A.W telah bersabda yang bermaksud :


"Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu."


Hadith riwayat oleh Nasai'e, Ibn Majah dan Baihaqi
Tidak cukup dengan itu, ganjaran yang bersangatan hebat dibawa oleh sang tetamu adalah satu malam yang dirahsiakan waktunya. Dicari-cari, dinanti-nanti oleh setiap muslim. Malam dimana Allah memberikan ganjaran kebaikan yang sama nilainya dengan beramal seribu bulan.

3. Firman Allah bermaksud:

"Malam al-Qadar itu lebih baik daripada seribu bulan"

(Surah al-Qadr, ayat 3) .Jika sang tuan rumah acuh tak acuh, atau hanya ala kadarnya saja menyambut sang tamu maka sebuah kerugian pula sang tamu hanya akan berlalu saja meninggalkan sang tuan rumah tanpa banyak hadiah berarti yang akan diberikan.

Rujukan:

http://kangpandoe.wordpress.com
www.harakahdaily.net
http://ustazazhar.com

1 comment:

shahril said...

AH LAN WAH SAH LAN YA RAMADHAN AL-MUBARAK AND TO ALL NATION WIDE THAT STICK TO ISLAM AS A RELIGION........PEACE TO ALL MALAYSIAN...[;}

Jumlah Pengunjung