11 May 2010

MINI TAMRIN 2


8 dan 9 Mei yang lepas telah berlansung MINI TAMRIN PEPIAS kali ke-2 di Masjid Al-Hidayah Taman Melawati, seramai 38 orang yang terdiri daripada 11 pimpinan pusat dan selebihnya ahli pelbagai cawangan hadir menyuburkan diri untuk aktiviti2 tarbiyah yang dianjurkan. Barakallahu Fik diucapkan kepada penginfak fikir, masa, wang dan tenaga.

Sesungguhnya MINI TAMRIN pada kali ini diadakan bagi memantapkan fikrah dan penghayatan budaya PEPIAS yang kelihatan seperti Hidup segan Mati tak Mahu. Secara khususnya peserta akan mengetahui bagaimana penghidupan 7 budaya ini dapat mengihya’kan kembali kesedaran dan muhasabah dalam diri untuk berusaha menjadi insan yang redhai Allah.

Setiap ahli jamaah juga perlu tahu bahawa, rasa kesedaran ini perlu dipupuk sejak kecil lagi. Maka, konteks ‘kecil’ dalam jamaah ini bermaksud mereka yang masih baru mengenali PEPIAS atau sedang mencari arah atau langkah permulaan dalam PEPIAS. TAMRIN merupakan salah satu elemen penting bagi setiap ahli haraki. Maka Tamrin adalah Wajib Haraki kepada Pimpinan dan Ahli jamaah PEPIAS. Sesungguhnya ketidak hadiran pada TAMRIN seharusnya menjadi aib yang besar lebih-lebih lagi dari kalangan pimpinan.Antara pengisian yang telah berlansung pada MINI TAMRIN kali ini adalah:

-Solat Berjamaah

-Kuliah Maghrib daripada pihak Masjid Hidayah

-Sesi Tahsin Surah Al-Fatehah

-Sesi Tilawah ma’a Tashih Qiraatul Quran

-Diskusi 7 Budaya PEPIAS

-Sesi Penghadaman Budaya 7 PEPIAS

-Qiyammullail jama’ie

-Kuliah subuh daripada pihak Masjid Hidayah

-Sesi Senaman bersama Pak Imam

-Bacaan Al-Mathurat jama’ie

-Sesi Hafazan: Surah Lazim dan 7 Budaya PEPIAS

-Slot pengisian Fikrah Jamaah By Abang Rozaidi

-Kesimpulan TAMRIN

Daripada Mini Tamrin yang diadakan , Setiap pimpinan dan ahli pepias Wajib (Wajib Haraki) tahu dan akan berusaha bersungguh-sungguh membudayakan 7 Budaya PEPIAS yang telah dipelajari.

Dan diharapkan aktiviti-aktiviti tarbiyah seperti ini akan mendapat perhatian khusus daripada kalangan pimpinan dan cawangan untuk diteruskan dan dibudayakan seterusnya menangkis segala perpecahan, ketidaksefahaman dan fitnah yang kian berselindung dalam selimut dengan banyaknya dalam jamaah ini. Semoga Usaha ini diberkati Allah.

No comments:

Jumlah Pengunjung