11 March 2013

Piy Yem Jee!

" Berkurun detik mengira , disangka diam seribu bahasa.. Bukan diam langkahnya jua, namun implimen disetiap cara. Daulah Islam itu usahanya, Redha ALLAH itu citanya. Ukhuwah benar itu caranya, menyampai berteras Sesuci al-Quran, semulia Sunnah, sekukuh Aqidah. Pencarian tiadakan berhenti bila faham itu ALLAH beri. Maka kefahaman terus dicari"

Assalamua'laikum.. Hyep! ^_^

Mari kita lihat, bilakah post terakhir blog ini bertanda?

Huhu.

Lama kan kan?

Update terakhir itu berkaitan dengan Perkampungan Menara Gading ke-13!

*Lamee dah ia berlangsung...~

Apa yang dah terjadi sepanjang peristiwa itu?

Banyak pule yang saya tanya ya.. Mari sini saya jawabkan !

Sambutan peserta amat menggalakkan.. Program tahunan ini sangat meninggalkan impak yang mendalam terhadap peserta yang menyertainya!

Pada tahun ini bilangan hari telah dilanjutkan kepada 4 hari 3 malam, namun begitu terasa tidak lagi puas untuk menghabiskan 4 hari ini. Bagai tidak cukup. Bak kata adik-adik; mngapa tidak seminggu atau sebulan? :P

Dengan bertemakan " Mahasiswa Mukmin Pendokong Harapan Ummah" ia menggegarkan setiap bakal mahasiswa yang membaca dan menghayati frasa penuh itu.

Mengapa Mukmin?

Yaaa Ayyuhal Mukminun? : Wahai orang yang beriman..?

MUKMIN adalah orang yang beriman dan beramal iaitu ; melaksanakan perintah yang telah ALLAH amanahkan kepada mereka dan meninggalkan segala yang dilarang. Manakala MUSLIM cuma hanya bermaksud Orang Islam.

Jadinya Mahasiswa Mukmin ialah : Mahasiswa beragama Islam yang beriman ; jelas ditunjukkan melalui tindak tanduknya.

Maka terisilah pengetahuan dalam fikiran adik-adik comel (a.k.a) bakal mahasiswa tentang; Siapakah Mahasiswa Mukmin? 

Diharap bukan cuma tinggal kepada pengetahuan sahaja, namun menjadi ilmu yang diamalkan juga.

Keriangan serta keceriaan jelas ditunjukkan pada air muka peserta. Mana tidaknya, bukan sahaja dapat menimba pengetahuan baharu, malah dapat bertemu dengan ikon-ikon yang sudi berkongsi pengalaman bersama mereka.

Ukhuwah yang terjalin dapat dirasakan kuat dan utuh sungguhpun hanya 4 hari bertemu. Bagai sudah lama berkenalan.

Perkampungan hari itu ditamatkan dengan dakapan ukhuwah.

Kini, berlangsunglah reunion di seluruh cawangan di Selangor. Hampir kesemua cawangan telah mengadakan reunion mempertemukan kembali semua ahli PMG. Difahamkan, reunion ini telah dikelolakan sendiri oleh adik-adik PMG13! Tahniah!! :)

#Sedikit Ucapan untuk adik-adik;

Bila adik-adik bergelar mahasiswa nanti, jangan lupa pada pesan kakak dan abang ya! jadilah kita bersama mencapai cita-cita bukan setakat cemerlang di Universiti, bahkan diakhirat nanti!

Bersatulah kalian bersama kelompok yang bernama jemaah. Satukanlah hati-hati kita. Jauhkan segala ketaksuban yang mensyirikkan serta berjuanglah kita kerana redha ALLAH dan atas nama Islam. Semoga kejayaan kelak akan bersama kita kecapi! Amin Amin yaa Robbal 'Alamin.Kami abang dan kakak Fasilitator, penggerak serta keseluruhannya sentiasa mendo'akan kejayaan adik-adik! Semoga maju jaya.. :)

Wasalam.. :)

No comments:

Jumlah Pengunjung