11 October 2010

Multaqa Sultan Sharafuddin Idris Shah dan Seminar Pemerkasaan Ulama Selangor

Salam diucapkan buat semua pembaca blog PERSADA PEPIAS....

Shah Alam, 11 Okt - Seramai 4 orang wakil daripada PEPIAS iaitu Sdr Muzakkir (Bangi) , Sdr Rozaidi (Ampang ), Sdr Ridzuan ( Shah Alam) dan Sdr Saiful ( Shah Alam) telah menyertai Multaqa Sultan Sharafuddin Idris Shah dan Seminar Pemerkasaan Ulama Selangor : Cabaran Dakwah Semasa di Dewan Jubli Perak, Bangunan SSAAS, Shah Alam. Kira-kira 600 peserta terdiri daripada mufti, penceramah, cendiakawan Islam, pendakwah, NGO serta ulama di Selangor menghadiri multaqa' dan seminar ini yang bertujuan membincangkan mengenai perkembangan Islam di negeri ini.

Sesi pagi dimulakan dengan majlis perasmian oleh Tengku Panglima Diraja Selangor Tengku Sulaiman Shah yang mewakili Sultan Selangor. Turut hadir dalam majlis ini ialah Menteri Besar Selangor yang turut memberi sepatah dua kata. Ucap Utama yang disampaikan oleh YBhg Prof Dato Dr SIdek Baba yang bertajuk Memperkasa Dakwah Bil Hal.

Dakwah Bil- Hal

Dapat dikongsikan disini, dakwah ialah satu proses mengajar, memanggil dan menyeru kepada sesuatu agar dapat mencapai tujuan hidup. Masakini terdapat berbagai orientasi dakwah dalam mempertingkatkan kesedaran dan penghayatan Islami. Terdapat 3 orientasi dakwah yang boleh kita pelajari iaitu orientasi haraki berteraskan gerakan atau organisasi, terdapat juga orientasi tablighi dan satu lagi iaitu orientasi sufi bagi mencapai keberkesanan dalam kefahaman dan amal Islami.

" Serulah ke jalan Tuhanmu dengan Cara yang bijaksana dengan pekerti teladan yang baik dan hujah2 yang terbaik dan meyakinkan "

Maksud ayat Quran di atas bertepatan dengan kaedah dakwah dalam realiti masa kini. Konsep inilah yang sepatutnya kita gunakan dalam pendekatan sebagai daie mahupun fasilitator. Dihadapan kita terdapat orang yang hendak di dakwah dalam segala peringkat dan latar belakang dan ia perlu kaedah. Jawapannya kite perlu gunakan kaedah yang telah diajarkan sejak dulu lagi iaitu yang pertama dengan sifat kasih sayang (mahabbah). Boleh diambil seperti kisah Rasulullah dengan bapa saudaranya Abi Thalib. Masa kini kita boleh lihat, pendakwah atau fasilitator sendiri sering melabel dan menyindir golongan tertentu sehingga mereka takut dan lari dengan cara yang salah itu.

Yang kedua ialah dengan kebijaksanaan. Berdakwah tidak saja dengan silat lidah tetapi amat berkesan ialat silat hati. Hubungan hati dengan hati atas asas dakwah LILLAHI TAALA sering mengembalikan insan ke jalan yang benar.

Yang ketiga ialah melakukan dakwah perlu ada persiapan. Kita kene faham sasaran, tingkat pemikiran, rasa sabar dan bijaksana dan tidak mudah berputus asa. Perlu diingat setiap yang ingin didakwah ada potensi untuk berubah. Harus diingat tugas memberi hidayah ialah Allah bukannya kita yang hina dina ini.

Terakhir, kita perlu kuasai ilmu pengetahuan dalam pelbagai bidang khususnya ilmu2 Islami. Selaras dengan tema PEPIAS sendiri iaitu membimbing dengan Ilmu dan Akhlak. Jadi, kita perlu ada ilmu untuk membimbing orang yang berilmu.

Baiklah, dakwah bil hal terhubung pada diri, organisasi dan sistem. Diri ini menjadi sumber dakwah sekiranya ilmu dan pekerti dijadikan sumber pedoman dan rujukan.

Diri - memandu kehidupan dengan ilmu supaya berada di atas landasan aqidah dan syariah. manakala diri dengan kemahiran mampu menjadikan seseorang itu berdaya maju dan contoh terbaik kepada orang lain.

Organisasi -taklif dalam organisasi menyebabbkan integriti subur, prestasi meningkat akhirnya mendatangkan perkhidmatan barakah. Asas ini penting kerana proses syura dibuat dengan baik dan mampu mencetuskan kebersamaan, kekitaan dan kepunyaan. Melakukan kerja bukan hanya menharapkan terdapat pulangan gaji tetapi dengan ganjaran pahala dari Allah.

Sistem -sistem yang telus dan tulus boleh memberi kesan yang baik terhadap proses produktiviti, prestasi dan kualiti perkhidmatan yang baik dan menyebabbkan budaya perkhidmatan menjadi cemerlang.

Dakwah Rasulullah tidak sekadar kata-kata yang bersifat ajakan, nasihat, seruan dan peringatan tetapi terlihat kepada kesabaran, kelembutan, kata-kata, kesesuaian mad'u, ketegasan menyatakan prinsip dan pedoman serta kejelasan menyatan maaruf dan mungkar. Konsep inilah perlu kita kembalikan dan pratikal kan sebagai pendakwah dan fasilitator pada masa kini. Sebagai seorang pendakwah perlu fahami realiti setempat (waqi') dengan mewujudkan strategi bijaksana dan imbangan idealisme dan realiti, peka terhadap sosio ekonomi, budaya pemikiran dan sejarah melahirkan lembaga, institusi dan model alternatif yang Islami. Kita perlu mengambil pendekatan wasatiah atau bersederhana sesuai dengan risalah Islam itu sendiri iaitu Sejahtera.

Begitulah sedikit kupasan dari ucap utama Prof Dato Sidek atau dikenali sbg Ckg Sidek oleh ahli jemaah PEPIAS. Majlis diteruskan lagi dengan pembentangan kertas kerja oleh Dato Aidit Ghazali yang bertajuk Peranan Generasi Muda Dalam Memartabatkan Agama. Perkara ini akan diulaskan oleh penulis dam post yang berikut. InsyaAllah.

Pada sebelah petang, 4 wakli PEPIAS ini telah terlibat dalam bengkel bersama kumpulan dengan ABIM dan Unit Hidayah MAFA. Alhamdulillah, keempat-empat wakil banyak mengutarakan pendapat dalam membincangkan Peranan Generasi Muda Dalam Memartabatkan Agama yang dipengerusikan sendiri oleh YDP ABIM Selangor, ust Zawawi. Perbincangan bengkel ini untuk membentuk resolusi peranan generasi muda. Hasilnya kita telah mengutarakan sebanyak lebih kurang 15 resolusi. Namun penulis ringkaskan dalam blog ini kepada 9 sahaja iaitu :

Pertama : Membudayakan pembudayaan Ilmu
Kedua : Mengukuhkan jati diri
Ketiga : Mendalami asas agama iaitu akhlak, aqidah dan syariah
keempat : Terlibat secara aktif dalam segenap sektor.
Kelima : Terlibat dalam membangunkan negeri
Keenam : Terlibat dalam kerja kemasyarakatan
ketujuh : Peka dan iltizam terhadap isu semasa
Kelapan : perkasa organisasi belia
Kesembilan : memahami sejarah dan perjuangan dahulu.

Selepas bengkel tamat, majlis penutup diteruskan pada jam 4.35 petang. Majlis penutup ini telah disempurnakan oleh Datuk Dr Hassan Ali. Beliau mengingatkan kita agar kita mencari kaedah terbaik bagaimana untuk menyampaikan dakwah seperti mengambil idea dari pelbagai negara tetapi apabila ingin mengaplikasikannya di Malaysia apa sahaja yang diambil dari luar perlu disesuaikan dengan realiti di negara ini.


Dalam kita memfokuskan kepada usaha dakwah di kalangan umat Islam di negara ini pada masa yang sama memandangkan kita mempunyai rakyat berbilang kaum pemahaman tentang Islam juga harus diberitahu kepada kaum lain supaya tidak timbul salah faham terhadap agama ini.


Selain itu, tanggungjawab untuk menyebarkan dakwah Islam bukan sahaja terletak di bahu para ulama, pendakwah dan penceramah malah pihak lain seperti ketua jabatan dan NGO juga perlu memegang tanggungjawab itu dalam memastikan mesej yang hendak disampaikan diterima oleh semua pihak.

Sudah sampai masanya juga kita kumpulkan pihak yang mempunyai intelektual terlatih dalam bidang dakwah seperti mempunyai ijazah sarjana muda, ijazah sarjana dan doktor falsafah (Phd) dalam bidang dakwah bagi membolehkan kita memperolehi lebih banyak ilmu yang bermutu.

Peringatan ini amat berguna buat ahli PEPIAS untuk mengambil langkah yang produktif sebagai NGO yang terlibat dengan kerja-kerja dakwah supaya menjadi organisasi yang melaksanakan dengan berlandaskan syariah.

Begitulah sedikit laporan yang boleh dibuat oleh penulis tentang Multaqa Sultan Sharafuddin Idris Shah dan Seminar Pemerkasaan Ulama Selangor : Cabaran Dakwah Semasa. Diharap dengan sedikit perkongsian ini dapat menjadi pemangkin buat semua ahli PEPIAS. Sekian, berita melaporkan. Terima kasih. - BERITA PEPIAS@PERSADADAKWAHSumber :
1-Nota & Idea Penulis
2-Teks Ucap Tama Prof Dato Dr Sidek Baba

No comments:

Jumlah Pengunjung